Body, mind and spirit

Asenath Yoga

Click here to edit subtitle

Hatha yoga

Hatha Yoga is de basis van alle yogastromingen die uit India zijn ontstaan. 
Hatha Yoga gaat over de beheersing van lichaam en geest en heeft naast de houdingen, de asana's ook een uitgebreide scala aan ademhalingsoefeningen, Pranayama technieken. 
'Ha' is sanskriet voor zon en 'tha' staat voor maan. Met Hatha yoga breng je de verbinding tussen de verwarmende en verkoelende energie├źn binnen het lichaam samen. 
De basis van Hatha Yoga gaat niet over presteren of perfectioneren, maar juist het loslaten van de prestatiedrang en het accepteren van het lichaam zoals het op dit moment is. Vanuit acceptatie ontstaat de mogelijkheid voor groei en verbetering vanuit rust. Wanneer je vanuit frustratie dingen probeert te veranderen geeft dat vaak alleen nog maar meer frustratie omdat de ego dan en te grote invloed heeft.
In Hatha Yoga ken je diverse oefeningen. Belangrijk zijn de ademhalingsoefeningen, van daaruit de meditatie en filosofie en de bewegingsvormen. Je hebt binnen de Hatha yoga de krachtige houdingen die je kort aanhoud maar erg gericht zijn op spierspanning en de houdingen die ontspanning brengen en ruimte in het lichaam geven. Juist de balans tussen beide zorgt voor een balans in het lichaam en de rust in de geest. 
Alle houdingen zijn aan te passen aan de mogelijkheden van de persoon en daarmee kunnen mensen met allerlei fysieke beperkingen zoals rugklachten of gewrichtsproblemen toch goed meedoen met de lessen, hierdoor is Hatha Yoga een hele toegankelijke yogavorm. 

De filosofie en richtlijnen van de Hatha Yoga zijn beschreven in de Yoga Sutras en de Hatha Yoga Pradipika van Patanjali, hij is de grondlegger van Hatha Yoga. Ook wordt de Bhagavat Gita gezien als een filosofische 'bijbel' van de yogi's. Een drietal boeken die absoluut aan te raden zijn om als yogi te lezen.