Body, mind and spirit

Asenath Yoga

Click here to edit subtitle

Egyptische yoga

In Egypte wisten ze als geen ander dat ademhaling de energie in beweging brengt. Dat beweging van het fysieke lichaam blokkades oplost en dat meditatie de geest verheldert.


De Egyptenaren en zeker de priesters waren continu bezig met hun ontwikkeling, spirituele groei en het zo goed mogelijk laten functioneren van lichaam en geest. Beheersing van het lichaam, de energie, zijn functies en de emoties was het uiteindelijke doel.
Dit deden zij op diverse manieren, die wij nu zouden samenvatten als yoga. Door middel van ademhalingsoefeningen, fysieke bewegingen, meditatie, filosofie en yoga Nidra leerde zij optimaal te functioneren en de controle te krijgen over lichaam en geest. Door deze trainingen, deze dagelijkse oefeningen beleven zij sterk en gezond, zowel fysiek als mentaal en energetisch.
Nu hebben wij deze yogavormen apart benoemd en beschreven, maar voor de priesters en farao’s viel het allemaal onder één noemer en was een standaard onderdeel van hun dag.

Binnen de Egyptische yoga zie je een heleboel oefeningen die ook weer terug komen in de Hatha Yoga. Zoals bijvoorbeeld de childspose, Balasana, is in Egyptische Yoga de scarabee of Kephri. De duif houding,  Eka Pada Rajakapotasana is in de Egyptische yoga de krokodil of Sobek. Hiermee zie je de duidelijke relatie in die twee stromingen.
In de Egyptische Yoga hebben een heleboel houdingen de namen van diverse Egyptische goden. Dit is geen verering van de goden, maar laat de heiligheid zien van de oorspronkelijke yoga en geeft de energie van de houding weer. 

De yoga was weggelegd voor priester en farao’s, niet voor de ‘gewone mens’ en gaat niet over het aanbidden van een religie maar over het perfectioneren van jezelf, tot op goddelijk niveau. 


Yoga en met name de diversiteit in stromingen en houdingen zijn door de loop der jaren enorm gegroeid, hoewel het van oorsprong maar ongeveer 24 houdingen heeft, zitten we nu al op ongeveer 200 verschillende houdingen binnen de diverse yogastromingen. Uiteraard is het prima om op deze manier met yoga bezig te zijn en al deze houdingen te ervaren. Maar in feite zijn deze 24 houdingen voldoende om een gezond en fit lichaam te creëren.


Wil je meer weten over Egyptische yoga, lees dan mijn boek 'Asenaths weg.'

Ik heb na mijn reis door Egypte negen jaar gewerkt aan deze yoga en heb daar uiteindelijk mijn boek over geschreven welke is uitgekomen bij uitgeverij Paris Books van Geert Kimpen en Michelle Shanti.


Ik heb deze technieken naar het heden gehaald en onder 'Asenaths weg' drie paden weergegeven die je helpen in je eigen persoonlijke en spirituele ontwikkeling.